S - 6 Inburgering (€ 10.000 nadeel - incidenteel)
In de derde nieuwsbrief is aangekondigd dat zou worden onderzocht of de invoering van de wet inburgering 2021 is te realiseren binnen de huidige capaciteit. De omvang van de opdracht is in kaart gebracht en valt buiten de beschikbare capaciteit. Er wordt € 10.000 opgevoerd voor extra inzet. Deze inzet is met name nodig voor het creëren van een doorgaande lijn van financieel ontzorgen naar financiële zelfredzaamheid. Naar verwachting is met deze extra inzet de minimale basis tijdig op orde. De extra capaciteit wordt ingezet op het in kaart brengen van de financiele consequenties van alle mogelijke scenario's binnen elk genoemd onderdeel van de wet inburgering zodat de wet inburgering zoveel mogelijk binnen de budgettaire kaders kan worden uitgevoerd. Financiele en maatschappelijke begeleiding van statushouders vormt daarin de grootste uitdaging. Daarnaast is de extra capaciteit nodig voor het maken van contractafspraken met de verschillende aanbieders, het opstellen van (regionale) beleidsregels en het in kaart brengen van wat er vanaf januari 2022 nog moet worden opgepakt.
Wat moet er nog gebeuren?
Met ingang van de nieuwe wet inburgering voert de gemeente de regierol in het inburgeringsproces. Dit heeft als doel het zo vroeg mogelijk met de integratie en participatie van nieuwkomers te starten en het inburgeringsproces tot een succes te maken. Van gemeenten wordt verwacht dat zij zo snel mogelijk beginnen met de brede intake, het liefst al in het asielzoekerscentrum. Deze verantwoordelijkheid vergt intensieve samenwerking met de centrale samenwerkingspartijen: COA, Azc's, DUO, CBS, VluchtelingenWerk, het welzijnswerk, de regiogemeenten, de uitvoerders van de inburgeringsvoorzieningen en de andere DUO-organisaties.
De taken die al onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen, zoals de maatschappelijke begeleiding en het participatieverklaringstraject, worden opnieuw ingevuld. Sommige onderdelen van de maatschappelijke begeleiding worden onder de nieuwe wet bijvoorbeeld door andere partijen uitgevoerd. Daarnaast verandert, door de regierol van de gemeente, het contract met VluchtelingenWerk en wordt ook gekeken naar een grotere rol voor het welzijnswerk. Ook worden meer gegevens gedeeld met meer partijen dan voorheen binnen de inburgeringsketen. ICT- en AVG- technisch, maar ook inhoudelijk, ligt daar nog een opgave.
De nieuwe taken, zoals het financieel ontzorgen, het stimuleren van de financiële zelfredzaamheid, de leerroutes, de brede intake, het persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP) en de handhaving daarop, worden in samenwerking met gemeente Uithoorn en Diemen voorbereid, waarbij zoveel mogelijk één lijn wordt getrokken. Dit is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld vanwege de geografische ligging die voor een groot deel bepaalt waar de leerroutes worden afgenomen, of vanwege verschillen in gecontracteerde partijen. Om die redenen is het niet altijd mogelijk om de taken onderling te verdelen.
Tot slot zijn goede communicatie en voorlichting en aandacht voor de mentale weerbaarheid van statushouders van belang. Deze thema's zijn niet specifiek benoemd in de wet, maar kunnen bijdragen aan het welzijn en een succesvolle inburgering, integratie en participatie van onze nieuwkomers.