Duurzaamheid

Klimaatadaptatie

Om inwoners te helpen zelf maatregelen te nemen ten behoeve van klimaatadaptatie heeft de gemeente zich aangemeld voor de Groene stad challenge. Hiervoor wordt een analyse uitgevoerd van het groen binnen de bebouwde kommen van de gemeente. Ook worden er inzichten gegeven over het groen en de potenties om te vergroenen, ook in tuinen. Daarnaast worden er in samenwerking met een ecoloog een aantal doelsoorten aangewezen die symbool staan voor de biodiversiteit en vergroening in Ouder-Amstel. Hier wordt een communicatietraject naar inwoners mee opgezet en hierover wordt overleg gevoerd met ontwikkelaars.

MRA duurzaamheidstop

Op 15 oktober 2021 is er weer een MRA duurzaamheidstop georganiseerd. Daar lagen vijf afspraken voor, die de gemeenten konden ondertekenen:

  1. Green deal houtbouw - vanaf 2025 wordt 20% van alle nieuwbouw in de MRA uitgevoerd in houtbouw;

  2. Green deal circulair textiel - hoogwaardige inzameling en sortering en circulair inkopen van bedrijfskleding

  3. Green deal fiets - het verder stimuleren van fietsgebruik

  4. Green deal plastic - stop op het gebruik van single use plastics en bevorderen van recycling

  5. Green deal circulair opdrachtgeven en inkopen - in principe wordt door de gemeente circulair opdracht gegeven en ingekocht.

De gemeente Ouder-Amstel heeft, als een van de weinige kleine gemeenten, alle afspraken ondertekend, met de kanttekening dat de green deal houtbouw iets anders wordt opgevat. De gemeente gaat bij gesprekken met ontwikkelaars vanuit dat minimaal 30% van de gebouwelementen (vierkante meters) bestaat uit biobased, hergebruikt en/of gerecycled materiaal (start bouw vanaf 2025).

Zoekgebied wind

Rondom het knooppunt A2/A9 spelen verschillende ontwikkelingen en zijn er diverse initiatieven en plannen, zoals de zoekgebieden voor wind en zon, zowel in de gemeente Ouder-Amstel als in de gemeenten Amsterdam en De Ronde Venen, en de verbreding van de A9. Binnen deze ontwikkelingen zijn meerdere partijen betrokken. Gezien de aard van deze verschillende ontwikkelingen is er op 26 augustus 2021 een zogeheten omgevingstafel georganiseerd. Hierbij zijn verschillende stakeholders, die een belang hebben in het gebied aangeschoven, zoals het waterschap, verschillende energiecoöperaties, Rijkswaterstaat, een ecoloog, de gemeenten Amsterdam en De Ronde Venen en de provincie. Hierbij is een eerste stap gezet om alle plannen op een kaart inzichtelijk te maken. Vervolgens zijn de kansen, mogelijke belemmeringen en de vervolgstappen inzichtelijk gemaakt. Daarna heeft er een vervolgoverleg plaatsgevonden met de provincie en de Windvogel over het onderzoek van het effect van windmolens op het Natuur Netwerk Nederland (NNN-gebied). Het bestuur van De Windvogel heeft inmiddels besloten dat ze de benodigde onderzoeken stapsgewijs uit willen voeren.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf